טיפול קוגניטיבי התנהגותי

הגישה הקוגניטיבית התנהגותית לטיפול בבעיות נפשיות שמה דגש על שינוי בתהליכים קוגניטיביים כמו מחשבות, תפיסות ואמונות ותהליכים התנהגותיים כמו הימנעויות והתנהגויות בלתי מסתגלות.
הגישה אינה שמה דגש על מקורות הבעיה, השינוי ע"פ גישה זו יקרה אם נשנה את המחשבות שלנו על עצמינו ועל העולם ואת ההתנהגות שגורמת לנו לבעיות.
טיפול מוצלח ינבע משינוי בשני אלמנטים אלו. לדוגמא מישהו חושב על עצמו שהוא טיפש וחושב שהאנשים עימם בא במגע חושבים עליו את אותו הדבר (מחשבות ,תפיסות ואמונות) ובנוסף בהתנהגותו הוא נמנע מללמוד ולהשקיע ובכך מביא לאי הצלחה (הימנעות והתנהגות בלתי מסתגלת).

גישת טיפול קוגניטיבי התנהגותי

ע"פ גישה זו המחשבות שלנו הן שמניעות ומפעילות את הרגשות והרגשות מפעילים את ההתנהגות ע"פ התרשים הבא:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי- מעגל רגשות

הגישה של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (או טיפול cbt) תטפל בשלושת המרכיבים הללו באמצעות הגמשת המחשבות ושינוין (האם יתכן שאינני טיפש?), הרפיות על מנת לווסת את עוצמת הרגשות (רגשות של מועקה וחרדה) ושינויים התנהגותיים ע"י חשיפות לאירועים מהם נמנעים (למידה על מנת להצליח). הגישה הינה ממוקדת מאוד ועובדת על מטרות קטנות.
אחד ההדגשים הבולטים של הגישה הוא תשומת הלב הניתנת למחשבות (קוגניציה), בטיפול בגישה זו העבודה הקוגניטיבית בוחנת את המחשבות האוטומטיות שעולות באירוע נתון ("אני טיפש") על בסיס הגיוני ומציאותי על מנת לעזור למטופל להעריך מחדש ולבחון דרכי חשיבה חלופיות. הטענה המרכזית היא שלאירוע עצמו אין עוצמה רגשית אלא שהפרשנות לאירוע כלומר המחשבות על כך הן שגורמות לרגש.
כאן נדרשת מיומנות מאוד גבוהה מצד המטפל ומוטיבציה גבוהה לשינוי מצד המטופל.

הטיפול במרכיב הרגש ע"פ הcbt- cognitive behavioral therapy כולל הרפיות לסוגיהן, ע"פ שיטה זו ההרפיות תשמשנה בעבודה בעיקר בהפרעות חרדה וטראומה. ההרפיה עוזרת להשיג שליטה על התחושות הפיזיולוגיות ומלמדת התרגלות לרגש החרדה. התנהגויות נמנעות ע"פ הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית מחזקות את המחשבות האוטומטיות ומעוותות את הרגשות, לדוגמא, יואב תופס עצמו כביישן מחשבה "אני ביישן" "אני לא חברותי" לכן נמנע מסיטואציות חברתיות.

ההימנעות מהסיטואציות החברתיות מגבירה את התפיסה של עצמו כביישן, את הביישנות עצמה (רגשות) ושוב יוצרת התנהגות נמנעת – מעגל שקשה לצאת ממנו ללא טיפול. חשיפה הינה שיטה בטיפול cbt, לפי שיטה זו חושפים את המטופל לסיטואציות מהן הוא נמנע בהדרגה עד שהוא מתרגל להתמודד עם המחשבות והרגשות הלא נעימים שעולים.

המיוחד לגישה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי  הוא המיקוד שלה בבעיה מסויימת, כלומר, הטיפול יהיה מאוד ממוקד ויעסוק בניתוח סיטואציות בהן עלו המרכיבים הקוגניטיביים הרגשיים וההתנהגותיים. השינוי יבוא ע"י התעסקות עניינית בחשיבה ובהתנהגות ובתחושות הגופניות שחווה המטופל הקשורים לבעיה אותה העלה ולסימפטומים של הפסיכופתולוגיה, הגישה של טיפול קוגניטיבי התנהגותי משתמשת באמצעים כמו שאלונים להערכה ואבחון ובדיקת המצב של המטופל לאורך הטיפול וכן בשיעורי בית על מנת לעשות עבודה בין הפגישות.

מהם היתרונות של טיפול CBT?

היתרונות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי הם שהגישה יעילה בטיפול בבעיות ממוקדות כמו פוביות לדוגמא, בנוסף הגישה הומאנית בה למטופל יש תפקיד פעיל לאורך כל התהליך הטיפולי.
החסרונות של השיטה הינם שהיא יכולה להיתפס כשטחית מכיוון שהיא מטפלת בהקטנת הסימפטומים ולא בהתפתחות האישיות כמכלול.

    • צור קשר

      לפרטים צרו קשר:
      נירית: 054-6350687
      כתובת: קרויס 12, רמת אביב
      או השאירו פרטים ואצור קשר

      שם:

      טלפון:

      מייל:

      • רק רצינו להגיד לך תודה רבה! על ההקשבה, הנתינה והרוגע שהשרית בכל מהלך הטיפול. תודה על הכלים והכח להמשיך.. משפחת ב'