טיפול בחוסר ביטחון עצמי

רובנו סובלים מביטחון עצמי נמוך בתחום אחד או בתחומים רבים. הסיבה הפשוטה לכך היא כי יש לנו נתונים עימם נולדנו ולמעשה אנחנו איננו יצורים מושלמים. האחד יותר יפה, השני פחות מצחיק, השלישי נמוך והרביעי גרוע במתמטיקה, ועוד ועוד ועוד. הפתולוגיה מתחילה, או יותר מדויק הסבל הנפשי מתחיל, כאשר אנו מכלילים את אי המושלמות הספציפית שלנו ומגדילים אותה למימדים מפלצתיים. מכאן, אנו מתביישים בחוסר המושלמות "העצומה" שלנו כלכך שאנו מנסים להסתיר לכסות ולחפות עליה באמצעים שונים ומגוונים ומפתחים התנהגויות של הימנעות, חרדה, דיכאון, שחצנות, ביקורתיות ועוד.

המאפיין הבולט ביותר של דימוי עצמי נמוך הינו ביקורת עצמית קשה. בתוכנו יש קול שלא מפסיק לבקר, לתקוף להפחיד. בדרך כלל נאמין לקול הזה ונחשוב שהוא אמיתי ומציאותי "אני באמת כזה לא שווה, הינה עובדה הבחורה הזו בבר לא הסתכלה עליי". החלק הזה בתוכנו המבקר והמצליף יהיה כלכך גדול שיתכן וישתק אותנו לעיתים עד דיכאון קליני או חרדה מפושטת. כשהדימוי העצמי כלכך נמוך הבן אדם מרגיש שהוא תלוי באחרים, באישור של האנשים בחוץ על מנת להרגיש שווה, ואפילו חי. ביום שקיבל מחמאה או מבט מעריך, הוא ירגיש מצוין, ביום בו לא קיבל את ה"מנה" ירגיש אפס מאופס. התנודתיות הזו מעייפת מתישה וגורמת לתחושת ריקנות.

ביטחון עצמי בריא מאופיין בתחושת ערך עצמי שאינה נלחצת מדאגת הביקורתיות או מנקודות מבט אחרות לנו. ערך עצמי יציב אינו מפחד מירידת ערכו. ערך עצמי מווסת ויציב הינו מקור לחיוניות ויצירתיות.

אז מה עושים? כיצד מטפלים בדימוי עצמי נמוך?

אפשר לתאר טיפול נפשי בכלל וטיפול בדימוי עצמי נמוך בפרט כמו תהליך של בישול: שמים קצת מזה וקצת מזה ומערבבים, טועמים, מוסיפים, מורידים, מתקנים, מחזיקים, לשים, מנערים, שוב מחזקים – עד שהתבשיל מוכן. בשביל זה למדנו ולומדים כל כך הרבה שנים, איך לעשות את זה מה להגיד למה להגיד איך להגיד מתי להגיד ומתי לא להגיד. זה לא רק חיזוק ולהגיד למישהו "אתה שווה ואתה יכול". זה יעבוד רק לאותו הזמן שאומרים לך את זה וגם לא תמיד. משהו צריך להיבנות מבפנים, אמון עצמי, תחושת ערך משהו חדש שאין לך אותו.

הטיפול בחוסר ביטחון עצמי במישהו עם תנודתיות בערך העצמי הוא רב שלבי ומורכב מאלמנטים רבים. ראשית צריך להיבנות אמון בין המטפל למטופל. המטופל מרגיש שמבינים אותו, והוא מוכן להתמסר לתהליך הטיפולי. כל מטופל מגיע עם כמות של הבנה עצמית מסוימת. יש כאלה שאינם מודעים לכך שהם בעצם עמוק בפנים מרגישים חסרי כל, או נחותים. יש מטופלים שמגיעים עם הידיעה הזו ברמה כזו או אחרת. לכן כל אחד ואחת צריכים את ההתכווננות הממוקדת לשלב בו הם נמצאים. מטפל טוב ומנוסה תוך כדי התהליך הטיפולי גם מאבחן: באיזה שלב המטופל נמצא, מה ההגנות הפסיכולוגיות בהן משתמש על מנת להימנע מכאב נפשי, ממה בעצם הוא סובל כל דקה ושנייה, מה מטריד אותו, כמה הוא מודע לעצמו, כמה הוא פוחד וחרד, מה הצרכים העמוקים שלו אותם לא יכול להגיד, ועוד.

השלב הבא בטיפול בחוסר ביטחון עצמי הוא לעשות היכרות מחודשת עם העצמי שלך. מה הפוטנציאל אליו את רוצה להגיע לברוא ולממש. בטיפול בדימוי עצמי נמוך יש הזדמנות להתפתח בצורה תהליכית בתוך קשר שהינו מגדל, מתוך קבלה והבנה ואמפתיה. ולא כפי שהתפתח מי שסובל מערך עצמי נמוך, התפתחות תסביכית ומסוכסכת התפתחות שהשתבשה והפכה לכאב.

לפרטים וקביעת פגישה בנושא טיפול בחוסר ביטחון עצמי – 0546350687 נירית שגיא

    • צור קשר

      לפרטים צרו קשר:
      נירית: 054-6350687
      כתובת: קרויס 12, רמת אביב
      או השאירו פרטים ואצור קשר

      שם:

      טלפון:

      מייל:

      • הגעתי אלייך כאדם חרד מפחד וחסר ביטחון. והיום אנו מסיימים תהליך חשוב עבורי שאני יוצא ממנו אדם אחר… א.