טיפול בחרדה חברתית
חרדה חברתית מאופיינת ע"י חשש מאסיבי מסיטואציה חברתית. הסבל הנגרם למי שחווה חרדה חברתית נובע מתחושות חזקות של ביישנות וחרדה המופיעים בסיטואציה חברתית, תחושות אלו כלכך מאיימות על האינדבדואל עד כי הוא מעדיף להימנע מסיטואציות חברתיות ובסופו של דבר חווה בידוד חברתי. בדרך כלל מי שסובל מחרדה חברתית חושב שאחרים "קולטים" את חוסר הביטחון שלו ולועגים לו כלומר הוא מפרש באופן מעוות את תגובתם של האחרים. בעצם הילד הדחוי (גם במבוגר יש ילד דחוי) "מבשל" את הדחייה החברתית שלו, בכך שהוא מראש מצפה לדחייה.
בשלב הבא הוא מפענח רמזים חברתיים המתורגמים לדחייה כמו "דיברתי ואף אחד לא הקשיב לי" דבר המייצר תחושת לחץ וחוסר ביטחון. מכאן ישנה תגובה שלילית כלשהיא כמו תוקפנות, הימנעות, התכנסות וכו. התנהגות זו יכולה לייצר בחברה רתיעה וכך המעגל חוזר על עצמו. הוכח כבר כי לביישנות מרכיב מולד ברור (עבודותיו של kagan על קצב לב של עוברים המתפתחים לבוגרים ביישנים) ברור היום כי הטיפול בחרדה חברתית היעיל ביותר הנו טיפול קוגניטיבי התנהגותי. הרכיב של חשיפה לסיטואציות בין אישיות בטיפול כזה הוא כנראה גורם שינוי מרכזי המסביר את הצלחות הטיפול.
הטיפול בחרדה חברתית יכלול מספר מרכיבים
מחקרים מראים שהטיפול בשיטה הקוגנטיבית התנהגותית יעיל בטיפול בחרדה חברתית. השלב הראשון בטיפול יכלול עבודה קוגנטיבית: נטפל במחשבות של צפייה לחרדה, נבין את הפרשנויות הספציפיות "התרגום" שלך לסיטואציה החברתית ונראה היכן היא שגויה ונלמד את המח לחשוב בגמישות על סיטואציות חברתיות.
מרכיב נוסף בהיותנו בני אדם הינו הרגשות. בחרדה חברתית הרגשות העולים הם ביישנות, קיפאון וחרדה. אלו רגשות שמשתקים אותנו ובטיפול נלמד את הגוף שיש אפשרות לאיזון פסיכופיסיולוגי ע"י תרגילים שונים. בעצם כאשר הביישנות, החרדה והקיפאון משתלטים "וחוטפים" לנו את המח אנחנו צריכים לפתח טכניקות לקבל את השליטה חזרה לידיים. נעשה חשיפות כלומר תרגולים ב live להתמודדות אמיתית בחיים. השלב הבא בטיפול שכזה הנו השתתפות בקבוצה. החשיפה in vivo לסיטואציות חברתיות מאפשרת התמודדות אמיתית עם הדפוסים הבלתי מסתגלים שלנו.
לשיחת ייעוץ ופרטים ראשוניים בנוגע לטיפול בחרדה חברתית התקשרו אליי
נירית שגיא
054-6350687
- I just wanted to thank you from the bottom of my heart for everything that you have done for me L